Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου

ON ALERT Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: "Φωτογραφικές" ρυθμίσεις στον χακί συνδικαλισμό

EΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

 Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘA, το οποίο βρέθηκε υπο διαβούλευση καταργεί ουσιαστικά τις Ενώσεις Στρατιωτικών σε επίπεδο Περιφέρειας και νομιμοποιεί όσα έχουν γίνει στην Π.Ο.Ε.Σ. Το ερώτημα που τίθεται ειναι κατα πόσο αυτο ειναι νόμιμο και επιπλέον τι σημαίνει αυτο για τις Ενώσεις.


Η τροποποίηση αυτή κάνει ακόμη αυστηρότερο το υφιστάμενο πλαίσιο, απαγορεύοντας στους στρατιωτικούς να συμμετέχουν, όχι απλώς σε άλλα συνδικαλιστικά σωματεία όπως όριζε ο Ν.4407/2016, αλλά σε οποιοδήποτε σωματείο το οποίο “κατά το καταστατικό του συνδέει, με οποιονδήποτε τρόπο, την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους του, με την ιδιότητα του εν ενεργεία στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων”. 

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος Αλκιβιάδης Σ. Ευαγγελάτος στο OnAlert "Η ρύθμιση αυτή είναι προβληματική συνταγματικά και αντίθετη με όσα είχε δεχθεί η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα των στρατιωτικών να συνιστούν και να συμμετέχουν σε σωματεία. Παράλληλα, η ίδια ρύθμιση σηματοδοτεί την οριστική απαξίωση των υφιστάμενων Ενώσεων Περιφερειών."

 


Τι σημαίνει το νομοσχέδιο αυτο για τις Ενώσεις Στρατιωτικών; Όπως μας δήλωσε ο κ. Α. Ευαγγελάτος "με τον ν.4407/2016 είχε προβλεφθεί η σύσταση Ενώσεων σε επίπεδο Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας. Σε αντίθεση όμως με τον ισχύοντα νόμο ο οποίος αναγνώριζε τις Ενώσεις που είχαν συσταθεί και λειτουργούσαν σε επίπεδο Περιφέρειας, η τροποποίηση αναγνωρίζει πλέον μόνο τις Ενώσεις σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας". 

Και προσθέτει οτι με "τη ρύθμιση αυτή καταργούνται επί της ουσίας οι Ενώσεις οι οποίες είχαν συμμορφωθεί με τον πρόσφατο 4407/2016 και είχαν εναρμονίσει τα καταστατικά τους. Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί επανάληψη της τροπολογίας που είχε προωθηθεί το περασμένο φθινόπωρο και αποσύρθηκε μετά από πολλές αντιδράσεις".
Ωστόσο μας ξεκαθαρίζει ο κ. Αλκιβιάδης οτι η προτεινόμενη τροποποίηση δεν ειναι καθόλου όπως η τροπολογία του περασμένου φθινοπώρου καθώς αυτη η τροποποίηση πάει ενα βήμα παραπέρα. 
Συγκεκριμένα
 όπως εξήγησε ο κ. Αλκιβιάδης στο OnAlert "η τροποποίηση καταργεί ευθέως τις υφιστάμενες Ενώσεις Περιφέρειας, αφού προβλέπει ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν στην ΠΟΕΣ και οι αντιπρόσωποί τους υποχρεούνται να εγγραφούν στις Ενώσεις Περιφερειακών Ενοτήτων". 

Δηλαδή, διαλύονται νόμιμα συνεστημένα και αναγνωρισμένα σωματεία τα οποία είχαν συμμορφωθεί πλήρως με τον νόμο Ν.4407/2016 που πέρασε λίγους μήνες πρίν.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ON ALERT   ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ 

Monday the 26th. Site created by isnetwork.gr. Hostgator coupons